Seculiere dogma's

Commentaar Katholiek Nieuwsblad 30 augustus 2013

door Jan Peeters

De opper-akela van de Britse Girl Guides, Gill Slocombe, gaat padvindstertjes royeren die weigeren God weg te laten bij het afleggen van de nieuwe padvinderseed.

Nee echt, het is geen sketch van Monty Python. Slocombe hoopt dat zij ondanks de 839 bezwaren tegen de seculiere eed niet "genoodzaakt" wordt tot maatregelen omwille van de pluriformiteit. Keuzevrijheid, zoals de anglicaanse Kerk voorstelde, was geen optie.

Atheïste Jem Henderson noemt het een grote overwinning. Zij had de zaak aangekaart omdat zij zich door de oude eed "uitgesloten" voelde, maar wat ze feitelijk niet was. In haar reactie tegenover de Daily Telegraph laat ze haar absolute minachting blijken ten aanzien van de Girl Guides: haar buit is binnen.

In de Canadese provincie Quebec wil de francofone linkse partij van premier Pauline Marois een verbod op zichtbaar gedragen religieuze symbolen door ambtenaren en anderen met een publieke functie zoals artsen, verpleegsters, leerkrachten en kinderverzorg(st)ers. Dat brengt Sikhs, vrome joden en moslima's keihard in gewetensproblemen en geeft christenen minstens een onbehagelijk gevoel. Een deel van de oppositie wil er wel in meegaan, tenslotte, zo luidt het argument, staan leerkrachten wel tegenover "kwetsbare kinderen". Een onthutsende uitspraak, by the way, want wie datzelfde argument aanvoert tegen ostentatief homoseksuele leerkrachten kan in Canada op zware straffen rekenen.

In de Amerikaanse staat Washington heeft Openbaar Aanklager Bob Ferguson laten weten ieder (religieus geaffilieerd) ziekenhuis dat overheidssubsidie krijgt en weigert mee te werken aan abortus of anticonceptie keihard te zullen vervolgen. Alsof gewetensbezwaren kunnen worden afgekocht of ingeruild.

Het Hooggerechtshof in de staat New Mexico, oordeelde vorige week dat een christelijke fotograaf geen bruidsreportage mag weigeren bij een 'homohuwelijk', ondanks het feit dat de staat die (nog) niet erkent. Alsof er in het huidige klimaat geen alternatieven bestaan en een iemand met een creatief beroep als een fotograaf niet de artistieke vrijheid moet hebben opdrachten te weigeren waar hij zich niet senang bij voelt.

Het is slechts een greep uit het nieuws van een week die onderstreept hoe het Vrije Westen in rap tempo steeds intoleranter wordt tegenover religie en steeds rigider de seculiere dogma's toepast.

In een hilarische blog bij de Daily Telegraph noemde columnist Brendan O'Neill atheïsten onlangs "de meest kolossaal zelfingenomen en vervelende mensen op aarde" vanwege hun arrogante zelfgenoegzaamheid.

Uit schaamte daarover, schrijft O'Neill, noemt hij zichzelf liever 'een heel erg afvallige katholiek' dan een atheïst. Het probleem is niet dat atheïsten niet geloven, maar dat zij dat tot identiteit verheffen. De afwezigheid van geloof in God maken zij "tot begin en einde van hun persoonlijkheid", signaleert O'Neill. "Dat is bizar omdat atheïsme aangeeft waar je niet in gelooft, niet waar je wel in gelooft. Als je daar je hele wereldvisie op baseert genereert dat enorme hoeveelheden negativiteit".

Dat blijkt.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb